nuffnang

Teme's GANG

awak bukan kawan.. awak SAHABAT

Assalamualaikum...
maaf kalau terkasar bahasa atau xberjaya sampaikan maklumat dalam post ni...
mari kita same-same ingatkan diri sendiri.. dan sekalian saudara muslim ^_^
"Sesungguhnya mukmin itu bersaudara." (al-Hujuraat: 10)
 "Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya). Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)." (Al-Hujuraat: 49)
pada zaman Rasulullah saw, sesiapa yang pernah berjumpa(bersua muka) dengan Rasulullah ialah sahabat baginda atas hikmah baginda sendiri.. bertujuan untuk merapatkan jurang antara seorang murid dan penyampai.. seterusnya Tabiin dan Tabiut Tabiin...
tetapi...
adakah semua yang pernah bersua dengan kita merupakan sahabat kita???

*muamalat = hubungan

KENALAN ni ibarat "friends" dalam facebook.. kenal nama, tegur xpernah, jumpe pun sekali dua je..
tp mereka juga boleh "menyumbang" dosa & pahala kita.. contoh mudah.. 




KAWAN & TEMAN.. mereka ni org yg slalu bersama kite.. but stage berbeza..



Teman yang paling baik adalah apabila kite melihat wajahnya, kite akan teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat akan KEMATIAN

*i know it sounds scary... but... take your time to think about it ^_^


*viewers : pebende plak taaruf , tafahum & takaful ???? =.="
  • taaruf (kenal) : die kenal kita, tahu kat mana kita tinggal,  nama awek kita, tahu kita suke merepek dan sebagainya (pada tahap ni, kita kenal secara surface je)
  • tafahum (faham) : die tahu ape yg kita suka, ape yg kita xsuka, tahu bile kita tiba-tiba akan emo (fokus kpd wanita :P), sedih dan lain-lain.
  • takaful (bantu) : org yg dapat tolong kita selepas tafahum kita (ramai yang xlepas stage nie) mereka mungkin faham kita, tapi xsanggup menolong kita berubah.. (cth mudah perbezaan org yg menolong kita, dan org yg xmenolong kita ade kat gambar bawah)
dia faham kita xsuka basuh baju.. tp apa tindakan?


Daripada Nu'man bin Basyir r.a. Rasulullah s.a.w bersabda:  
"Kemesraan, kasih sayang, dan saling berbelas kasihan antara orang Mukmin diibaratkan seperti satu jasad, apabila satu anggota mengadu kesakitan seluruh jasad akan turut merasa sakit hingga berjaga malam serta merasa panas dan gusar(Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

Daripada Abu Hurairah r.a. Rasulullah s.a.w bersabda: 
"Sesiapa yang menyenangkan orang yang susah ALLAH akan menyenangkannya di dunia dan di akhirat. Sesiapa yang menutup keburukan seorang Muslim, ALLAH akan menutup keburukannya di dunia dan di akhirat. Dan ALLAH akan menolong seorang hamba selagi mana ia berusaha untuk menolong saudaranya." (Riwayat Muslim)




"Bersahabat dengan orang yang soleh dan dengan orang yang jahat persis seperti berkawan dengan pengedar minyak wangi dan tukang besi (yang menghembus bara api). Pengedar minyak wangi sama ada ia memberi anda sebahagian atau anda membeli bau-bauan daripadanya atau sekurang-kurangnya anda mendapat juga baunya. Manakala tukang besi pula samada ia menyebabkan baju anda terbakar atau anda mendapat bau yang hapak." (Riwayat Abu Daud)

setiap orang ade kebaikan dan keburukan.. tp ia bergantung pada kita.. 
kita xboleh mengharap orang berubah kalau kita sendiri liat nk brubah.. 
so kene ubah diri dahulu mengikut keadaan.. "takaful selepas tafahum" cari kawan banyak-banyak! 
amik berat antara satu sama lain tukar yg negatif jadi positif.. husnu dzon


teme cuba sampaikan dalam bentuk illustrasi.. klik sini untuk tengok illustrasi tu dan cuba faham ^_^


BUT



 Wallahualam~~~

Fitnah TERBESAR : wanita

Assalamualaikum ^_^
alhamdulillah... post baru setelah berbulan2 xde post :)...
"imej" teme dah berubah sket :P.. as I try to be more passionate in drawing..

Let's get into the topic ^_^

Dari Usamah bin Zaid r.a bahawa Nabi s.a.w bersabda 
"Tidak ada suatu fitnah (bencana) yang lebih besar bahayanya dan lebih bermaharajalela-selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain daripada fitnah yang berpunca daripada kaum wanita"




(kejahilan membuatkan teme pikir pelik2..)
PSS : don't judge a man by looking at his hair..  :P

selepas baca artikel2 dan khilaf berkaitan hadis nie.. yang teme dapat simpulkan ialah...


INI BUKTINYA ^_^

  • Surah An-Nisa (wanita) ada dalam Quran.. Surah yang dinamakan atas nama "wanita".. special kan? 
  • Orang yang pertama beriman dengan kerasulan Muhammad saw ialah wanita (Khadijah RA)
  • Orang yang menahan sakit rangking no 2 selepas kematian ialah ibu kita (wanita jugak).. 
  • Dalam khutbah terakhir Rasulullah saw ada berkata tenteng hak wanita..



“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibubapanya; ibunya telah mengandungnya dalam keadaan lemah yang bertambah- tambah, dan menyusunya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibubapamu, hanya kepada-Kulah kembalimu. (Surah Luqman; ayat 14)

so berbuat baik & berbaktilah kpd ibubapa ^_^

Back to the topic....


 “Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini, yaitu: wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah-lah tempat kembali yang baik (surga).” (QS. Ali Imran: 14)


baca hadis ni... :)

"Tiga(golongan) yang telah Allah haramkan baginya Syurga : orang yang ketagih arak, si penderhaka kepada ibu bapa dan Si Dayus yang membiarkan maksiat dilakukan oleh ahli keluarganya" ( Riwayat Ahmad )seorang sahabat nabi bertanya: apakah dayus itu wahai Rasulullah?Jawab Nabi: Iaitu seseorang(lelaki) yang membiarkan kejahatan(zina,buka aurat,bergaul bebas) dilakukan oleh ahlinya(isteri dan keluarganya).

ianya UJIAN / FITNAH bagi lelaki bila berlaku situasi berikut...


so... kita tukar 'PERANAN' negatif tu.. kepada peranan POSITIF wanita.. yg selalu kita terlepas pandang..


 wallahualam..~~~




HOT POST!!