nuffnang

Teme's GANG

3 Soalan SUSAH

salam... cerite nie mungkin ramai dah tahu kot? tp teme just jadikan ia dlm bentuk komik contengan ringkas :)












So korang ingat la.... sesetengah jawapan kita mmg x boleh cari dgn otak kita jer... tp kita boleh relate dgn alam sekeliling :) happy selalu :)




Mata tu Anugerah :)














BEBERAPA JAM KEMUDIAN.....




okay... let me start with...
  • sape yg rase maksud pada cardboard sicomelbuta tu sama sebelum dan selepas?
  • and sape yg rase maksud pada cardboard sicomelbuta tu berbeza sebelum dan selepas?
bole jelaskan jawapan korang? :)

okay... jawapannya... berbeza (padahal korang memang dah agak... cis... just make me feel good by saying "ooohhhhh... yeke teme?" okay?) explaination die mcm nie...
  • side1 of the cardboard "saya buta tolong saya ok? tq" : si buta ni nak bagitaw org yang lalu lalang yang dia seorang yang buta dan ingin meminta jasa baik utk bersedekah dan membantu org buta sepertinya....
  • side2 of the cardboard "hari ini sangat indah!! :) dan saya tidak dapat melihatnya" : maksudnya, harini cuaca/persekitaran/pemandangan sangat indah, kita patut bersyukur kerane dapat melihat semua tu... dan si buta ini berjaya memberi mesej supaya orang memberinya bantuan, tanpa bersedih atau merasa kekurangan yang ada pada dirinya.. die tak cakap pun die buta kan?... LEBIH GEMPAK KAN? SBB TU LA ORG MENGHARGAI SIBUTA NI....
alhamdulillah... dengan nikmat melihat ni... teme boleh continue drawing :) syukurrr....

pss: siap korang kalu teme nmpak ade org pura2 buta kat tepi jalan n pakai ayat ni!! cis...

tukang gunting....

inspired by Nayzak....


suatu hari di......

teme : abang, potong sampai pendek ye?


tukang gunting : tuhan itu betul-betul wujudkah? saya tidak percaya..
teme: ..............
teme : kenapa abang cakap seperti itu?
tukang gunting : ada sebabnya.. cuba adik keluar dan tengok keadaan sekeliling.. ada yang miskin, ada yang sakit.. haishh..
teme : so?
tukang gunting : kalau tuhan itu wujud, mesti tiada orang yang kesusahan. Tuhan mesti tolong mereka, yang susah akan dimudahkan..
tukang gunting : orang ramai kata tuhan itu Maha mengasihani. Jadi, kalau tuhan itu wujud, tuhan mesti kesian pada mereka yang kesusahan itu..


-terdiam utk mengelakkan arguments yangg tak habis.. plus tiada idea untuk melawan.. fikiran sibuk..

teme : terima kasih abang.
tukang gunting : tiada masalah, perkara kecil je..

teme : abang, saya rasa tukang gunting itu tak wujudlah..
tukang gunting : alamak? kan baru sebentar tadi saya(tukang gunting) gunting rambut adik?
teme : hahaha. kalau tukang gunting itu wujud, kenapa orang di luar ini rambutnya tidak kemas, jenggut pun tidak terurus..
tukang gunting : itu orang yang degil.. sepatutnya, bila rambut sudah panjang, jumpa saya, saya akan tolong kemaskan rambut tu.. mana mungkin saya yang angkat mereka ke kerusi ini dan potong rambut mereka? mereka mesti berusaha cari tukang gunting..
teme : itulah yang saya maksudkan. Tuhan pun wujud, tapi kebanyakan manusia tidak meminta tolong dari Tuhan dengan bersungguh-sungguh..
teme : sebab itulah ramai yang menderita..
teme : saya pulang dulu ya? hari sudah gelap, saya perlu solat maghrib...

HOT POST!!